Saffraan-herondekking-van-de-wonderspecerij-geschiedenis-van-de-duurste-specerij-ter-wereld-geboorte-van-de-handel-in-saffraan

Saffraan: de herontdekking van de veelzijdige wonderspecerij

De krachten van Saffraan zijn al meer dan 3500 jaar bekend.​

Wie Saffraan zegt denkt al gauw aan de dure specerij, die gebruikt wordt in het alom bekende Spaanse zeevruchten met rijstgerecht Paella, of iets verder weg aan bijzondere gerechten uit Iran, India en  Afghanistan.

In Zweden is Saffraan zeer populair en wordt in allerlei gerechten gebruikt, met als jaarlijks hoogtepunt St. Luciadag in aanloop naar kerstmis (zie o.a.: http://www.swedishfood.com/saffron).

Voor de consument is Saffraan de duurste specerij op aarde. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld vindt u 0,05 gram Saffraan voor € 1,25 oftewel € 25.000 per kilo!

Uit historisch onderzoek blijkt dat Saffraan al bijna 4000 jaar op allerlei manieren door de mens is gebruikt  tegen een zeer uiteenlopend spectrum van kwalen.

De vele toepassingen en zeer  krachtige, werkende stoffen van Saffraan zijn vooral sinds het begin van de 21e eeuw steeds intensiever wetenschappelijk bestudeerd.

Resultaten zijn in letterlijk honderden artikelen gepubliceerd door gezaghebbende uitgevers van wetenschappelijke onderzoeken zoals het bekende Reed Elsevier.

Zonder te overdrijven kan gesteld worden dat de resultaten van de talloze onderzoeken ronduit verbluffend zijn. Naar verwachting zal Saffraan de komende jaren in toenemende mate een rol gaan spelen bij de behandeling van diverse ziekten en ouderdomskwalen.

Belangrijk gegeven bij dit alles is dat Saffraan een natuurlijk product is dat – in tegenstelling tot de meeste medicijnen die heden ten dage worden voorgeschreven – geen extra negatieve, onbedoelde bijwerkingen heeft.

Onze website biedt u 100% pure Saffraan aan, die u van dienst zou kunnen zijn om u beter te voelen, of om een ongemak of ouderdomskwaal te bestrijden.

Wij nodigen u uit om, wanneer u hier behoefte aan heeft, op strikt vertrouwelijke basis aan te geven wat u zoekt of waar u last van heeft. Wij kunnen u dan, naar beste vermogen, informatie verstrekken in de vorm van wetenschappelijke artikelen die u zouden kunnen helpen om te bepalen of Saffraan u inderdaad op de goede weg kan helpen om uw gezondheid te verbeteren en uw  balans te herstellen. Wij vinden het belangrijk dat u dat, indien gewenst, ook zelf kunt beoordelen.

Saffraan   –   De geschiedenis van de duurste specerij ter wereld.

Het verhaal van de wonderspecerij in de afgelopen 4000 jaar. Crocus sativus als motor van een economie.

Deel 1  De geboorte van de handel in Saffraan in het Middellandse Zeegebied

De geschiedenis van Saffraan gaat vele duizenden jaren terug. In grotten in Irak zijn 50.000 jaar oude muurschilderingen gevonden waarbij kleurstoffen van de Crocus sativus Saffraan bloem zijn gebruikt.

De eerste afbeeldingen van Crocus sativus Saffraan bloemen vinden we op potten in Minoïsche paleizen. De oudste, bekende afbeelding van Saffraan is te zien op een pot die ergens rond 2000 – 1800 vóór Christus, dus 3800 tot 4000 jaar geleden is gemaakt.

Van rond 1650 v.C.  dateren muurschilderingen in de Minoïsche paleizen van Knossos op het eiland Kreta en Akrotiri op het noordelijker gelegen Santorini. We zien een godin, die een offer van de nieuwe oogst krijgt aangeboden. Meerdere vrouwen die Saffraan oogsten. Een andere vrouw gebruikt Saffraan om haar lippen te kleuren, mogelijk ter voorbereiding op een religieus ritueel.

Een reconstructietekening van een kamer in het complex van Akrotiri, waar meerdere muren fresco’s hadden met Saffraan erop afgebeeld, zoals in de volgende afbeeldingen te zien is.

De godin in dit tafereel overziet het oogsten van de Saffraan. Dit fresco maakt duidelijk hoe belangrijk Saffraan was voor de Minoïsche beschaving.

Een Saffraan plukster leegt een mand van vers geplukte Saffraan bloemen. Een blauwe aap, die een mythologisch dier voorstelt, biedt verse Saffraan aan de godin aan.

Het volgende tafereel, “De Saffraanoogsters” genoemd, toont nogmaals het belang van Saffraan aan op het eiland Santorini ten Noorden van Kreta.

Naar men aanneemt dezelfde godin zit in deze voorstelling gewond aan haar voet op een rots. Haar bloed loopt in de crocus en maakt de stigma rood. Er zouden hier mogelijk verbanden zijn met andere Griekse mythologische verhalen over het ontstaan van de Crocus sativus.

In dit tafereel houdt een priesteres of een “gewone vrouw” een schaal met Saffraan voor zich uit. De lippen zijn met Saffraan gekleurd, evenals de oren.

Uit opgravingen in het gehele gebied rond de Middellandse Zee blijkt dat Saffraan  –  samen met tin  –   het belangrijkste handelsproduct van de Minoïsche beschaving was. De rijkdom van de bewoners van Kreta en omliggende eilanden was dus voor een aanzienlijk deel gebaseerd op Saffraan.

Religie

Hieromheen lijkt een religie te zijn ontwikkeld, waarin Saffraan een centrale rol speelt. De religieuze uitingen vertonen daarbij verwantschap met religieuze rituelen, die in Egypte werden uitgevoerd. Dit blijkt onder anderen uit veel muurschilderingen en andere afbeeldingen.

Op steeds talrijkere kleitabletten uit iets latere tijd wordt in detail beschreven welke hoeveelheden Saffraan geoogst zijn. Veel kleitabletten zijn bewaard gebleven omdat zij tijdens branden en vulkaanuitbarstingen onbedoeld gebakken zijn.

Men beschikte over een aanzienlijke vloot om handel te drijven:

Saffraan was toen dus al zo belangrijk dat men overal Saffraan op afbeeldde: op muurschilderingen, op potten, schalen en vazen, en op kleding. Hier een aantal voorbeelden uit verschillende perioden:

Wilt u meer weten, raadpleeg dan de volgende artikelen:

BEDRIJFSGEGEVENS

ABAC Holland B.V.
T.a.v. Crocussativus.eu
Mr. J.Henderikxstraat 57
1788 AZ Julianadorp
Nederland

KvK-nr.: 54348765
BTW: NL8512.69.382.B01

Rekeninginformatie
ABN AMRO Bank 52.88.37.524
BIC / Swift: ABNANL2A
IBAN: NL46ABNA0528837524

CONTACT

Crocussativus.eu
T +31 (0)627 267 149
E: info@crocussativus.eu

Marco Minnes, CEO
M +31 (0)651 235 756

Drs. J.W. van Heerde, CEO
M +31 (0)651 576 401

WINKEL

Alle betalingen worden veilig verwerkt door Mollie.

Verzendkosten
Nederland: gratis
E.U.: € 6,- per order
Buiten EU: prijs op aanvraag

* Landen met fytosanitaire eisen betalen inspectiekosten.