Gids voor aanplanten

Kweek de duurste specerij ter wereld in uw eigen tuin of op uw balkon!

  • Bloeitijd Oktober / November
  • Planttijd Augustus / September

Crocus sativus bollen droog en koel bewaren tot aan het planten
Niet in direct zonlicht onder afdak, bescherm tegen regen en tegen knaagdieren
(o.a. muizen en konijnen).

Algemeen

Vind een goede locatie met goede grondafwatering. De Crocus sativus bollen zullen niet gedijen in extreem waterrijke bodems. In zwaardere gronden zoals bijvoorbeeld kleigrond is het verstandig om de bollen op ruggen te planten.

Planten van de bollen “op ruggen”: op maaiveldhoogte – in de ruggen – de bollen planten. Het hoogste punt van de ruggen dient ca. 30 cm hoog boven het maaiveld te zijn.

Plant uw Saffraan bollen waar ze de meeste zon krijgen:

  • In geval van heuvelachtig of bergachtig gebied: kies de zuidelijke helling, zodat de bollen de meeste zon krijgen.
  • In het geval dat uw grond naast (hoge) gebouwen of naast een perceel met bomen ligt: plant de bollen niet in de schaduw van de gebouwen of bomen, zodat uw bollen volop in bloei kunnen komen in oktober-november.

Saffraan bollen hebben een voorkeur voor een gemiddelde hoeveelheid vocht in het voorjaar en opnieuw in het najaar, maar prefereren droogte en hitte in de zomer, wanneer ze in feite slapen.

Jaarlijkse groeicyclus van de Crocus sativus bol​

Planten in de volle grond

Zorg dat de grond vóór het planten niet te droog is en dat er geen grote, harde klonten met aarde in de grond zitten. Dit bemoeilijkt namelijk het planten. (Grotere stenen en keien dienen ook verwijderd te worden).

Graaf een gat van 8-10 cm diep en stop een bol in de grond. De punt van de bol moet bij voorkeur naar boven wijzen. Om goed te kunnen gedijen, en na de bloei voldoende ruimte voor het vermeerderingsproces te hebben (elke moederbol kan een of meerdere nieuwe bollen krijgen, tot een maximum van 8-9 nieuwe bollen; de moederbol sterft in dit proces af), dient er een ruimte van 5 centimeter tussen de bollen te worden aangehouden.

Zoals gezegd moet de punt van de bol uiteindelijk naar boven wijzen. Wanneer de Crocus sativus bol tóch scheef in de grond terecht komt, zullen de wortels de bol tijdens de groei uit zichzelf in de juiste positie trekken.

Na de bloei in oktober-november is de bol klaar met de grote opdracht voor het seizoen: de jaarlijkse bloem met daarin de Saffraan is geleverd.

Bladgroen cruciaal voor vermeerderingsproces (oktober/november-april/mei)

De bol stoot in een periode van 7-8 maanden daarna (oktober/november – mei/juni) haar blad vanzelf af (de bladeren worden in het nieuwe jaar langzaam geel en bruin): het blad moet u absoluut niet zelf afsnijden! De reden is dat de bladeren zonlicht opnemen (fotosynthese), dat nodig is om onder de oppervlakte, dus buiten ons gezichtsveld, nieuwe bollen te laten groeien en daarmee de ontwikkeling voor de komende jaren mogelijk te maken.

De vermeerdering van uw bollenareaal vindt telkens in deze periode plaats (november-mei/juni). Water en kunstmest zijn juist in deze actieve groeiperiode van de bol hard nodig.

Afsterven van het blad

Vooral laat in het seizoen (april-mei) worden de bladeren steeds meer geel en bruin: ze gaan afsterven. Zodra nog maar ca. 50% van het blad groen is moet u stoppen met water geven en absoluut geen kunstmest meer geven. De bollen gaan daarna rusten, in de (liefst hete) zomerperiode. Na een paar maanden (augustus-september) starten de bollen met het begin van de volgende groeicyclus.

Planten van Crocus sativus bollen in Potten, Vaten, Houten Kratten of Bakken

Veel mensen kiezen ervoor om zelf thuis een kleine hoeveelheid Saffraan te kweken en de wonderen van deze specerij te observeren. Dit gaat in de meeste gevallen in potten of bakken, op het balkon of rondom het huis. Ook hier is het noodzakelijk om voldoende  aandacht te besteden aan de omgeving en de grond waarin de bol moet gaan groeien en bloeien. Om u te helpen om hierbij een goede start te maken hebben wij geprobeerd wat richtlijnen en ideeën aan te dragen.

Allereerst de “behuizing”. Zoek een grote pot of container zonder gat in de bodem. De reden hiervan is dat wanneer u water geeft, het meeste water er dan direct aan de onderkant weer uitloopt als de behuizing (de pot, bak) aan de onderkant niet dicht is.

Vul de pot, krat of bak met:

  • op de bodem eerst een laag hydrokorrels
  • daarboven vult u verder de pot.

De waterafvoer: in geval er teveel water in de pot of bak terecht is gekomen, kan dit worden afgevoerd door een gat, dat op de hoogte van de bovenste hydrokorrels door uzelf kan worden aangebracht (dus op enkele centimeters van de bodem, aan de zijkant). Dit zorgt ervoor dat de container nimmer droogvalt, en er dus voldoende vocht aanwezig is (tussen de hydrokorrels), maar dat de wortels niet onder water komen te staan. In plaats van hydrokorrels kunt u ook bijvoorbeeld potscherven gebruiken.

Zie illustraties hieronder:

Op de bodem van de pot of krat: hydrokorrels of potscherven. 

Daarboven verder de pot vullen met potgrond. Op het niveau van de hydrokorrels (bovenste punt) aan de zijkant een gat maken om overtollig water automatisch te laten wegvloeien.

Voor een goede waterhuishouding is het noodzakelijk dat de potgrond waterdoorlatend is en niet alle water voor langere tijd vasthoudt. Tijdens het groeiseizoen kan voeding worden toegevoegd. Dit mag echter alleen zolang er ruim bladgroen boven de grond te zien is. Wanneer het blad afsterft en voor 50% of meer verdord is in april-mei, mag er absoluut geen voeding meer gegeven worden. Ook dient u geen water meer te geven. Geef de bollen de kans om een periode in te gaan van droogte en “zomerslaap”.

De Crocus sativus bollen zullen niet gedijen in extreem waterrijke bodems. Houd dus de grond in de pot in de gaten: vooral na regenbuien kan de grond te nat zijn en te lang nat blijven.

Let op: Bloembollen zijn altijd gevoeliger voor vorstschade in potten en bakken vanwege dunne wanden. Bij strenge vorst is het raadzaam de potten tijdelijk binnen te zetten totdat de vorst geweken is.

Plaats uw pot, vat of bak met Saffraan bollen op een plek rond uw huis waar ze de meeste zon krijgen. Saffraan bollen hebben een voorkeur voor een gemiddelde hoeveelheid vocht in het voorjaar, maar prefereren absoluut droogte in de zomer, wanneer ze in feite slapen.

Het eigenlijke planten van de bollen in de pot of bak

Graaf een gat van 8-10 cm diep en stop een bol in de potgrond. De punt van de plant moet bij voorkeur naar boven wijzen. Laat altijd 5 cm ruimte rond de bol. Het aantal bollen dat in een pot kan worden geplant hangt dus volledig af van de grootte van de pot – ook vanaf de rand van de pot gemeten moet er 5 cm ruimte zijn voor elke bol.

U heeft dus altijd enigszins beperkte ruimte in een pot: wijk niet af van de aangegeven ruimte voor elke bol. Na 1 cyclus, wanneer u de bollen uit de pot haalt in juni, zult u beter begrijpen waarom wij deze aanbeveling doen. De ruimte (diameter) die elke bol nu inneemt is veel groter dan toen u de eerste bollen in augustus/september van het jaar daarvoor plantte: de moeder heeft een aantal jongen gekregen, die samen veel meer ruimte in beslag nemen dan de moeder.

De wortels zullen zich in het najaar vormen. Circa 4-6 weken voordat de bollen tot bloei komen kunt u water gaan geven. Bladeren zullen zich ontwikkelen rond of na de bloei in okt-nov. In de pot voltrekt zich hetzelfde proces als bij de bollen in het veld: De bol stoot haar blad vanzelf af; het blad niet afsnijden dus!

Wilt u ook Saffraan kweken in uw eigen tuin of op uw balkon? Bestel dan hier uw Crocus sativus bollen op de website van Crocussativus.eu.​

Heeft u vragen? Stelt u deze gerust en stuur ze naar info@crocussativus.eu.

BEDRIJFSGEGEVENS

ABAC Holland B.V.
T.a.v. Crocussativus.eu
Mr. J.Henderikxstraat 57
1788 AZ Julianadorp
Nederland

KvK-nr.: 54348765
BTW: NL8512.69.382.B01

Rekeninginformatie
ABN AMRO Bank 52.88.37.524
BIC / Swift: ABNANL2A
IBAN: NL46ABNA0528837524

CONTACT

Crocussativus.eu
T +31 (0)627 267 149
E: info@crocussativus.eu

Marco Minnes, CEO
M +31 (0)651 235 756

Drs. J.W. van Heerde, CEO
M +31 (0)651 576 401

WINKEL

Alle betalingen worden veilig verwerkt door Mollie.

Verzendkosten
Nederland: gratis
E.U.: € 6,- per order
Buiten EU: prijs op aanvraag

* Landen met fytosanitaire eisen betalen inspectiekosten.